Blogs en nieuwsberichten

Aandacht op afstand

Aandacht op afstand is één van de tips die mijn collega vorige week toelichtte in haar artikel ‘Help alleenstaanden de dag door’. Geschreven in het kader van de Coronamaatregelen waardoor we voorlopig niet bij ouders, opa en oma, oude oom of tante en/of kwetsbare anderen op bezoek kunnen. In deze blog mijn eigen ervaring met aandacht op afstand.

1. Aandacht op afstand is noodzakelijk

Deze tip is bruikbaar voor de contacten met een groot deel van mijn (oudere) klanten. De huidige  situatie stelt mij eveneens voor de vraag en uitdaging hoe hier mee om te gaan. Want hoewel het verstandig is elkaar fysiek niet te ontmoeten, is het tegelijkertijd zo hard nodig om in contact te zijn. Om praktische zaken te kunnen regelen zoals een boodschap of een doktersbezoek of om dringende zaken te regelen zoals een (levens-)testament of – en misschien juist wel – dat praatje over hoe het gaat, waar iemand zich zorgen over maakt en wat iemand nodig heeft. Dat praatje is, wat we voorheen zo vanzelfsprekend face to face voerden, in deze tijd niet langer vanzelfsprekend.

2. Maar hoe?

De vraag die mij vooral bezig hield was hoe ik op een goede manier op afstand kan communiceren met iemand met dementie, iemand die niet goed kan praten vanwege spraakproblemen en/of een mobiel of tablet niet (alleen) kan bedienen. Een telefoontje met de zorginstelling bleek de oplossing. Al gauw had ik een tweetal afspraken staan om te face-timen of om via Whats-app video te bellen met behulp van een zorgmedewerker. Beide cliënten hadden nog niet eerder op deze manier gecommuniceerd waardoor de start even onwennig was. Maar hoe bijzonder vonden zij het om mij en zo elkaar op afstand te kunnen zien én spreken.

3. Verrassend!

Wat was dat verrassend leuk! Met een van mijn cliënten ben ik zelfs met tablet door mijn tuin gelopen omdat ze zo van planten houdt. Ik heb haar laten zien wat ik zoal in de tuin heb staan en zij kon ze grotendeels benoemen. Ze vond het geweldig! Het was haar eerste digitale uitje. Zo heeft ze een inkijkje gekregen in mijn ‘tuinleven’, heb ik weer nieuwe plantennamen geleerd en zijn we dichter bij elkaar gekomen terwijl we op afstand waren. Mooi om dit zelf zo te ervaren en te zien hoe de gesprekken op deze manier een lichtpuntje kunnen zijn in deze voor hen lastige tijd. Kortom, mocht u het nog niet geprobeerd hebben, doe het, het geeft afleiding en het brengt een ieder echt zoveel dichter bij elkaar!

Tot slot: heb je hulp nodig om contact te blijven houden, neem dan contact op met een Cretio Partner in de buurt. We zijn namelijk praktisch ingesteld en helpen je graag!

Hits: 49

Wel of niet op de IC?

Door het coronavirus ontstaan steeds moeilijker situaties. Veel vanzelfsprekendheden verdwijnen, zoals ook een opname van een ernstig zieke corona patiënt op de intensive care, o.a. vanwege de schaarste aan IC-bedden.

Afgelopen weekend werd hier door de Telegraaf en EenVandaag al over bericht met veel onrust bij sommige ouderen en hun families tot gevolg. In een artikel van EenVandaag van 30 maart jl. legt Marieke Meinardi, internist ouderengeneeskunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, uit waarom zij vindt dat kwetsbare patiënten niet naar de IC moeten worden gestuurd. Tevens geeft zij aan dat het belangrijk is hier vroegtijdig het gesprek over te voeren. Hiertoe heeft zij de folder Gesprekshulp Behandelgrenzen geschreven.

In deze coronatijden is de noodzaak om met elkaar over ziekte en dood te praten plots flink verhoogd. Tegelijkertijd is onmiddellijk te merken dat dit voor veel mensen niet zo eenvoudig is: ze kunnen er wel wat hulp bij gebruiken.

Bureau MORBidee heeft daarom de flyer ‘Praten over ziekte en dood in tijden van corona’ uitgegeven en het staat vol praktische gesprekstips om met elkaar over een aantal essentiële vragen te praten. Zoals: wil je opgenomen worden op een IC als je ernstig ziek blijkt? Of: wie mag er namens jou beslissen over medische zaken als jij dat zelf niet meer kunt doen? Maar ook de tips: voorkom de vier O’s en het luisteren in lagen. Het boekje is hier gratis te downloaden.

Ook in ons werk voeren wij met onze klanten regelmatig het gesprek over hun wensen na overlijden én bij leven, ook als het gaat om het handelen bij een ernstige ziekte. Vaak in het kader van het samenstellen van hun LevensDossier ter voorbereiding op het laten maken van een (Levens)testament door de notaris. Wilt u uw wensen vast leggen en/of hier over van gedachten wisselen, neemt u dan contact op met één van van onze Regionale Cretio Partners bij u in de buurt. Wij helpen u graag.

Hits: 80

Eerder deze week gaven we vier tips om de dag door te komen. Vandaag een vijfde tip.

Maak een klein gebaar met het sturen van een  cadeautje dat door de brievenbus kan. Ga naar een winkel in de buurt en zoek iets leuks uit waar je iemand blij mee kunt maken. En bedenk: omzet is in deze tijd voor winkeliers van groot belang. Het moet wel door de brievenbus kunnen, dus neem een centimeter me. Een brievenbuspakje mag maximaal 38 x 26,5 x 3,2 cm groot en 2 kg zwaar zijn. Op de website van PostNL staat beschreven hoe je het pakje kunt versturen, dat kun je allemaal vanuit huis doen.

Heb je geen winkel in de buurt? Zoek dan eens op internet naar brievenbuscadeautje of een variant. Je komt websites tegen met cadeautjes, die verder alles voor je regelen. Wil je het toch wat persoonlijker houden maar heb je even geen tijd of is er geen winkel in de buurt? Bel dan één van de Cretio Partners. Ook dit soort praktische zaken regelen we graag voor je!

 

 

Hits: 63

Kun jij tijdens de coronacrisis ook minder of helemaal niet meer langsgaan bij je ouders, opa en oma, oude oom of tante, buurtjes voor wie je een oogje in het zeil houdt? Zien zij nog alleen maar de vier muren waar tussen ze zitten? Zijn zij daarom meer alleen en op zichzelf aangewezen en knaagt dat aan je? Dan hebben wij deze 4 praktische tips voor jou.

1. Vraag en geef suggesties

Ga er, zolang dat nog toegestaan is, samen met hen voor zitten en vraag wat zou helpen om de tijd door te komen. (Luister-)Boeken? Tijdschriften? Puzzels? Een muzieklijst maken en samen luisteren? Handwerken? En denk mee hoe ze bijvoorbeeld aan tijdschriften kunnen komen en hoe je een muzieklijst kunt maken. Belangrijk is dat je ze op weg helpt en het mogelijk maakt.

2. Gericht TV kijken

En vraag eens wat zij op TV zouden willen zien. De meeste zenders hebben hun pakket gratis uitgebreid, de keuze aan programma’s is enorm. Of willen ze liever films, series, entertainment, shows uit de oude doos zien? Je zult verbaasd zijn wat je allemaal kunt terugvinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij ONS, dé tv-zender voor mensen die nostalgie een warm hart toedragen.

3. Bestaande mogelijkheden uitbreiden

Zijn ze gewend om een tablet te gebruiken? Laat hen dan eens zien hoe ze op YouTube nog meer films of serie terug kunnen zien die heel lang geleden op TV waren. Of wissel persoonlijke digitale video’s en foto’s uit en zorg dat ze op de tablet/computer komen te staan. Schaf een Google Chromecast of Apple TV aan, sluit hun TV daar op aan en ze kunnen vanaf de tablet alles wat ze maar willen op hun televisiescherm bekijken. Deze kunnen bewust bekeken of als diavoorstelling op de achtergrond  aangezet worden.

4. Aandacht op afstand

En dan tot slot: stuur een kaartje, een brief, of laat kinderen dat doen. Of bel gewoon even iedere dag. Aandacht, dat wordt altijd zeer op prijs gesteld!

Zomaar wat tips om mensen te helpen de tijd met verstrooiing door te komen. Je moet er wel wat extra tijd in stoppen om het echt te laten werken, met geduld, herhaling en zo overzichtelijk mogelijk. Woon je zelf ver weg of heb je niet genoeg tijd om dit goed te doen? Er is altijd een Cretio Partner in de buurt, we zijn namelijk heel erg praktisch ingesteld en helpen je graag!

 

Hits: 86

Bekijk hier onze eerder
verschenen nieuwsbrieven

TOP
X