Blogs en nieuwsberichten

Kom in beweging!

Bewegen is goed! Voor lijf en leden. Maar zeker ook voor ons brein. Dus eigenlijk goed voor ons hele systeem.

Erik Scherder zal geen mogelijkheid onbenut laten ons dat te vertellen. En het mooie is dat het echt niet uitmaakt wanneer je er mee begint. Jong of oud (artikel Trouw 27-3-2011) het is gewoon nooit te laat om te beginnen. Als je er maar mee begint. En vervolgens natuurlijk volhouden! Want dat is wel een voorwaarde voor de positieve effecten van beweging.

Nog niet helemaal overtuigd? Dan is het volgende nieuws misschien nog wel het mooiste. Juist nu in coronatijd krijg je een extra mooie aanmoediging om meer te gaan bewegen. Volgens een column van Erik Scherder van 02-02-2021 op de website van de Nederlandse Sportraad heeft beweging een versterkend effect op ons immuunsysteem en daarmee dus ook op het effect van de covid-19 vaccinatie. Redenen genoeg om te beginnen. Bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Wandelen is ook goed. En leuk!

Ben jij iemand (of ken jij iemand) die het lastig vindt om dat alleen te doen? Vraag dan iemand anders om met je mee te gaan. Kun je gelijk even bijpraten. Wordt nuttig ook nog aangenaam… Buiten is nog steeds gewoon open!

Hits: 15

We staan er niet altijd bij stil maar bij het toenemen van de gemiddelde leeftijd van de bevolking in Nederland horen ook de minder leuke kanten van datzelfde verhaal. Zo is bijvoorbeeld berekend dat het aantal mensen met dementie in de komende twintig jaar gaat verdubbelen.

Wanneer je dat even tot je door laat dringen begrijp je dat we hier met zijn allen een taak hebben. Een taak voor het verzorgen van een goede kwaliteit van leven. Maar ook een taak voor het organiseren van een samenleving die met deze ziekte om kan gaan. Want omdat je ziek bent betekent niet dat je ineens minder mens bent!

Het is heel makkelijk om er nu niet bij stil te staan. En toch: Dementie kan ook jou overkomen, of iemand in je directe omgeving. De vraag die je jezelf kunt stellen is hoe jij zelf behandeld zou willen worden: als mens of als patiënt?

In het bericht op NU van 11 maart 2021 kun je lezen wat je in ieder geval per direct kunt doen. Laten we samen zorgen voor een dementievriendelijke omgeving. Zodat het leven gewoon door kan blijven gaan met zo zelfstandig mogelijk functioneren van betrokkenen. Daar hoort ook het coördineren en organiseren van goede zorg bij. Alles om het voor de betrokkenen zo goed en zo persoonlijk mogelijk te regelen. Met maximale zelfregie.

Onze Regionale Cretio Partners kunnen daarbij helpen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Hits: 36

Prachtige, ontroerende column van Sander de Hosson, longarts en specialist palliatieve zorg in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. De column “Kale kop” van 24 maart 2021 gaat over de terminale ziekte van een vader met jonge kinderen en het belang van het betrekken van (zijn) kinderen bij het stervensproces.
Een door Sander geraadpleegde ontwikkelingspsycholoog vertelt dat kinderen snel doorhebben wat er speelt en dat het daarom zó belangrijk is dat ze worden geïnformeerd. Op hun eigen niveau, rekening houdend met hun belevingswereld én naar waarheid, hoe moeilijk die ook is. Kinderen moeten serieus genomen worden. Dat maakt dat ze na een verlies niet achterblijven met een puzzel waar stukjes van ontbreken. Het niet informeren en niet meenemen langs de paden van ziekte en de dood is pas echt schadelijk op korte én lange termijn, zegt deze psycholoog.
Heeft u hulp nodig bij het bespreekbaar maken en het regelen van belangrijke zaken rondom het ziekte- en stervensproces? Neemt u dan gerust contact op met een van onze Regionale Cretio Partners. Zij kunnen u een luisterend oor bieden en hierbij (praktisch) ondersteunen.

Hits: 22

Als je uit elkaar gaat, moet je veel zakelijke afspraken maken: de financiën rond het huis, alimentatie, de verzorging van de kinderen, het openen van een kinderrekening. Het huis verkopen, de hypotheek aflossen en het geld dat overblijft verdelen is natuurlijk de meest eenvoudige manier om uit elkaar te gaan. Maar veel stellen met kinderen willen dat één van de twee in het huis blijft wonen.
Afgezien van het emotionele aspect levert een scheiding behoorlijk wat juridische, financiële, fiscale en praktische haken en ogen, zowel op korte als op lange termijn. In dit praktische artikel uit het FD Persoonlijk Magazine van 27 maart 2021 geven experts tips om alles zo goed mogelijk te regelen.
Als u behoefte heeft aan praktische ondersteuning in de moeilijke periode tijdens en na een echtscheiding kunt u een beroep doen op de Partners van Cretio. Zij helpen u graag, zodat u er niet alleen voor staat.

Hits: 65

Bekijk hier onze eerder
verschenen nieuwsbrieven

TOP
X