Blogs en nieuwsberichten

Is een mantelzorgwoning een optie?

Mantelzorg wordt, door de veranderende regeringsmaatregelen, steeds belangrijker. Mantelzorgers vragen er niet om, maar worden vaak geconfronteerd met de zorg voor hulpbehoevende naasten.

Steeds meer mensen hebben de wens om langer zelfstandig te blijven wonen. Maar soms is dit ook noodgedwongen, omdat er simpelweg geen plaats is in de gewenste zorginstelling. Een oplossing kan dan een mantelzorgwoning zijn.

Wat is een mantelzorgwoning? Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis. Meer inhoudelijke informatie van de Rijksoverheid over een mantelzorgwoning vindt u hier en op deze pagina van MantelzorgNL.

De Regionale Partners van Cretio kunnen u, als mantelzorger, op weg helpen bij het uitzoeken van de opties om uw naasten langer zelfstandig te kunnen laten wonen; we denken graag met u mee.

Hits: 10

Adelheid Roosen en Hugo Borst onderzoeken in vier afleveringen op NPO2 op woensdagavond onder de titel  “Thuis op Zuid” menselijke zorg bij dementie. Zo ontmoeten zij o.a. mensen met dementie in de Afrikaanderwijk in Rotterdam en onderzoeken zij hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis wonen.

Kán dat eigenlijk wel: langer thuis wonen met dementie? Wie kijkt er dan naar deze mensen om? En: kan een samenleving zo’n zware last dragen? Ook niet onbelangrijk: kunnen al die mantelzorgers dat ook?

De coronacrisis maakt de problematiek rond de ouderenzorg in Nederland akelig zichtbaar. Immers, de ‘stille ramp’ speelde zich zeker niet alleen in verpleeghuizen af, maar, nog stiller én omvangrijker, thuis.

Partners van Cretio kunnen mantelzorgers goed helpen bij de inventarisatie van de zorgbehoefte, de coördinatie van wie welke rol kan oppakken (intern én extern) en tegen welke prijs, het bieden van praktische ondersteuning en persoonlijk coaching/begeleiding van de mantelzorger. Neem gerust contact met ons op, want wij denken graag met u mee.

 

Hits: 32

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met ‘binnenkort overlijden’. We hebben het immers over zorg voor iemand die uitbehandeld of niet meer te genezen is, zoals bijv. ziekte van Parkinson en dementie.

Dat palliatieve zorg niet gelijk is aan terminaal en op een positieve manier kan worden ingezet blijkt uit dit artikel ‘uitbehandeld en palliatieve zorg’ van www.metzorgleven.nl. De zorg is met name gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren van zowel patiënten als naasten en mantelzorgers.

        ‘De Palliatieve zorg draait om leven toevoegen aan de dagen in plaats van dagen         toevoegen aan het leven.’

De Regionale Partners van Cretio kunnen goed helpen met het coördineren en plannen van de juiste zorg. Neem gerust contact met ons op wanneer u denkt dat er hulp voor iemand moet worden georganiseerd, want wij denken graag met u mee.

Hits: 34

De coronacrisis heeft voor sommige mensen extra pijnlijke gevolgen, zoals voor Hendrika van Genderen, een 87-jarige vrouw (met Nederlandse roots) uit zuidoost Australië. Ze lijdt aan alzheimer en dementie, is sterk afhankelijk van structuur in haar leven en woont bij het gezin van haar zoon Jason, in haar eigen appartement. Al voordat in Australië de lockdown van kracht werd, plaatste het gezin oma van Genderen in quarantaine. Ze proberen op creatieve wijze routines die voor haar zo belangrijk zijn, in stand te houden.

Jason, filmmaker van beroep, legt een aantal momenten vast op het YouTube kanaal, bijvoorbeeld Oma’s Applesauce. De vriendelijkheid, het geduld en de liefde voor de matriarch van de familie spat er van af! Omdat thuisisolatie haar wekelijkse boodschappenroutine doorbrak, bedacht Oma’s familie een nieuwe manier om haar naar de winkels te brengen … thuis, compleet met een kassier, een rol voor de  jonge Art! Na 4 maanden thuisisolatie gaat Oma weer zelf naar de supermarkt om haar boodschappen te doen. Na een kop koffie achteraf, is ze dat al weer vergeten. Dementie neemt vele vormen aan……

Niet iedereen is in staat om ouder wordende en dementerende ouders in huis te nemen. In ons land wordt al langer gestimuleerd dat mensen thuis blijven wonen. Partners van Cretio  kunnen u op weg helpen bij het uitzoeken en realiseren van de opties die bij het zelfstandig thuis blijven wonen vanuit zelfregie mogelijk maken. Wij zijn u graag behulpzaam!

Hits: 33

Bekijk hier onze eerder
verschenen nieuwsbrieven

TOP
X