Blogs en nieuwsberichten

Vals slotakkoord

‘Ze wil niet meer. Dat is in het kort waar het op neerkomt,’ vertelt de zorgcoördinator van de serviceflat waar de hoogbejaarde mevrouw O. woont.
We zitten in de voorkamer, waar het winterse zonlicht door grote ramen binnenvalt. Mevrouw O. zit met de rug naar ons toe aan tafel. Haar gehoorapparaat ligt als een teken van stil verzet in de fruitschaal. ‘Ze beschouwt haar leven als voltooid?’ vraag ik. Het verbaast me, want ik ken mevrouw O. uit de periode dat ze nog zelfstandig woonde. Een vriendelijke, zelfbewuste dame die de touwtjes van haar leven graag strak in handen hield. De zorgcoördinator zucht. ‘Weet ú het? Ik weet alleen dat wij geen vat meer op haar krijgen.’ Mevrouw O. verroert zich niet.

(meer…)

Dankbaarheid

Ze lag op bed, broos en verzwakt maar nog behoorlijk helder. ‘Wie zorgt er nu voor mij’, vroeg ze ongerust. ‘Ik ben alleen en kan niet meer zelf op stap’. Een half jaar eerder had ze gelukkig een testament en een levenstestament opgesteld waarin ze mij benoemd had als (levens)executeur. Ik kon haar snel geruststellen en ze was opgelucht dat ze daar nu niet meer over na hoefde te denken nu ze zo ziek was.

(meer…)

Emotionele erfenis

Vriendelijke veertigers, alle drie, ooit door het lot en de liefde samengebracht. Nu zitten ze met stuurse gezichten tegenover me. Ondanks een testament komen ze er niet uit met de erfenis. Al maanden is het een getouwtrek en gedoe. Of ik als (boedel)gevolmachtigde de zaken voor hen kan afwikkelen, want dit leidt tot niks.

(meer…)

Het geheime vakje

Het ruikt naar sudderlapjes als ik om half elf in de ochtend binnen wordt gelaten. De heer Berk glimlacht en knikt als ik mijn vermoeden uit.  Niet zonder trots vertelt hij dat hij nog altijd zelf kookt en zelf zijn boodschappen doet. Terloops meldt hij ook even dat hij inmiddels de negentig is gepasseerd en vorige week  zonder kleerscheuren door de rijbewijskeuring is gekomen. En dat hij de krant leest, puzzelt en TV kijkt zonder dat hij een bril nodig heeft. Hij ziet er weer keurig uit:  een gestreken overhemd met stropdas, pullover en een pantalon met een scherpe vouw erin.

(meer…)

Bekijk hier onze eerder
verschenen nieuwsbrieven

TOP
X