Coronaslachtoffers sterven op een uitzonderlijke manier, die van de nabestaanden veel vraagt. Als de slachtoffers in het ziekenhuis belanden, mogen ze meestal niet op bezoek. Vaak liggen patiënten daar nog weken voorafgaand aan de dood. Als ze hun naaste toch even kunnen zien, moet dat vaak in beschermende pakken, waardoor fysiek contact heel beperkt is.
Mensen sterven en rouwen nu vaker in eenzaamheid. Nabestaanden die zelf ook ziek waren, kunnen zich schuldig voelen vanuit het idee dat zij hun overleden dierbare hebben besmet. En een economische recessie is in aantocht, die voor velen gepaard gaat met een verlies van werk en zinvolle activiteiten. Dat alles heeft invloed op de manier waarop het rouwproces verloopt.
Volgens het artikel uit het NRC d.d. 5 oktober 2020 kan er sprake zijn van een rouwstoornis en ontstaan er in deze tijd ook nieuwe rituelen om met alle beperkingen die er zijn toch waardig afscheid te kunnen nemen.
Cretio denkt graag met u mee hoe u eenzaamheid bij sterven en rouw kunt voorkomen. Mocht u een keer een gesprek hierover willen voeren, wij luisteren graag!
Hits: 139