Door de impact van het coronavirus hebben meer mensen te maken met gevoelens van eenzaamheid. Eenzaamheid is sowieso een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Het wordt vaak negatief geduid, terwijl het ook gewoon bij het leven hoort. Perfect zal het leven nooit worden. Problematisch wordt het als gevoelens van eenzaamheid lang aanhouden en leiden tot mentale en lichamelijke problemen: slapeloosheid, depressie, angst, hartklachten. De negatieve gevolgen van eenzaamheid komen ook bij jongeren voor en is niet alleen een probleem bij oudere, alleenstaande mensen.
We zijn geneigd te denken dat het probleem van eenzaamheid nijpender is geworden nu vanwege het coronavirus mensen veelal direct contact met anderen vermijden. Toch lijkt het anders te liggen. Want uit onderzoek blijkt dat ontmoeting met anderen stimuleren meestal niet helpt, omdat de onderliggende problemen zoals beperkte sociale vaardigheden of negatieve denkpatronen daarmee niet aangepakt worden. Wat werkt dan wel? Vergroten van eigenwaarde. Vergroten van de regie over het leven. Leren omgaan met computer en internet. Dat zijn precies de invalshoeken waarmee wij als partners van Cretio onze cliënten benaderen, met in het verlengde de aanpak vanuit Positieve Gezondheid. In gelijkwaardigheid kijken we samen wat iemand nog zelf kan en wil doen, waar energie zit om in actie te komen. En ja: de praktische zaken regelen we ook, met inachtneming van 1,5 meter en gewenste distantie.
Movisie doet onderzoek naar en verzamelt voorbeelden van wat werkt tegen eenzaamheid. Download hier de infographic. En lees hier een voorbeeld hoe een partner van Cretio mensen helpt om de regie weer zelf op te pakken.
Hits: 158