In het artikel “Frauderen met zorggeld is simpel dankzij soepele regels” geplaatst in het NRC op 6 januari 2020 wordt gesteld door verzekeraar DSW dat honderden miljoenen euro’s weglekken door fraude met zorg.
Eén van de redenen voor deze fraude, naast fraude met PGB, die het artikel aanhaalt is de volgende: Sinds 2015 mag de wijkverpleegkundige zelf een ‘indicatie‘ stellen voor een patiënt, die zorg leveren en declareren. Vroeger kon alleen overheidsorgaan CIZ bepalen hoeveel en welke zorg iemand thuis nodig heeft. Om het soepeler en efficiënter te laten verlopen, kreeg de wijkverpleegkundige die taak erbij. Maar is een wijkverpleegkundige betrokken bij een frauduleuze ondernemer, dan verzint hij of zij een ‘zorgbehoefte’ en stuurt die rekening naar de verzekeraar. „Elk kwartier dat per week meer wordt geïndiceerd dan nodig is, levert op jaarbasis zo’n 5.000 euro op. Dat werkt fraude in de hand”, zegt de directeur van DSW Aad de Groot.
Als professionele vertrouwenspersoon/levensexecuteur ziet Cretio het signaleren van frauduleuze praktijken als een belangrijke taak.
Hits: 134