De mens is van nature een sociaal wezen. Dat houdt niet op bij ziekte. Dus ook niet bij dementie.
De progressieve ziekte dementie heeft heel ingrijpende en nare gevolgen. Niet alleen voor de patiënt maar ook de naasten als direct betrokkenen en de bredere sociale omgeving. De persoon verandert, de interactie verandert. De behoefte aan een volwaardig leven blijft. Dat maakt de kwaliteit van leven voor de patiënt ook zo belangrijk.
Volgens de kersverse hoogleraar Langdurige Zorg en Sociale Benadering Dementie aan de VU Amsterdam Anne-Mei The is de blik op de ziekte aan het verruimen. Maar ze zegt ook: “de dominantie van de medische blik en het bijbehorende hulpverlenersperspectief is echter nog diep geworteld. Er ligt nog altijd veel nadruk op het ziektemodel en het bijbehorend aanbod. Mensen met dementie geven vaak aan dat ze door hun omgeving niet meer als volwaardig mensen worden gezien, maar als ontmenselijkte, wilsonbekwame patiënten die tot weinig in staat zijn. We doen hiermee niet alleen mensen met dementie tekort, we laten ook hoopvolle oplossingsrichtingen voor het verbeteren van levenskwaliteit liggen.”
Volgens Anne-Mei The is er “dringend behoefte aan een breder interpretatiekader, een socialere benadering, die niet alleen de ziekte omvat maar ook de impact op de persoonlijke leefwereld van mensen met dementie en hun naasten.” Echte aandacht voor de patiënt als mens. Lees hier wat Anne-Mei The nog meer over dementie schrijft.
Focus op wat er wel kan en niet op wat er niet meer is. Makkelijk? Niet altijd. Onmogelijk? Zeer zeker niet! Laten we er samen aan gaan werken. Wij helpen u daarbij graag. Op onze website kunt u meer informatie vinden over wat wij voor u kunnen betekenen bij ingrijpende levensveranderingen, zoals het inleveren van zelfstandigheid. Neem daarom vrijblijvend contact op met de Cretio Partner in uw regio.
Hits: 130